LGBT aktivisté ztratili politickou podporu, „Manželství pro všechny“ se zřejmě v brzké době nedočkají


Sdružení LGBT politických neziskových organizací a aktivistů „Jsme fér!“ utržilo velkou ránu, po volbách přišli o významnou politickou podporu. V minulosti jim k prosazení zákona „Manželství pro všechny“ nestačila jak velká část sympatizujících poslanců, tak silná podpora mainstreamových a veřejnoprávních médií a nemalé finanční prostředky plynoucí zejména ze zahraničí. Po volbách přišlo další překvapení. Budoucí vláda Koalice Spolu, STANu a Pirátů se v nově vzniklé koaliční smlouvě nezavázala k prosazení tohoto zákona.

 

 

Již od roku 2017 se snaží sdružení politických LGBT neziskových organizací o novelizaci Zákona 89/2012 Sb., veřejně diskutované jako „Manželství pro všechny“. Od začátku bylo sdružení „Jsme fér!“ oproti prorodinným orgnizacím ve velké výhodě. O financování jejich kampaní se postarali významní donátoři, kdy jim finanční prostředky plynou z programu Evropské unie Práva, rovnost a občanství, nadace Open Society Foundations miliardáře George Sorose a nadace TIDES.

 

O mediální podporu a propagaci se sdružení politckých LGBT neziskových organizací postarala jak mainstreamová, tak veřejnoprávní média. Podpory se jim také dostavá od významných firem, bank a koncernů, ze kterých lze jmenovat například Avast, Bosch, City Bank, Českou spořitelnu, ČSOB, eBay, Google, HBO, HP, Hyundai, IBM, IKEA, Microsoft, RegioJet, Staropramen, Uber nebo Vodafone.

 

Ani takto silná převaha jim ale nestačila k tomu, aby si „Manželství pro všechny“ prosadili. Chyběla jim k tomu totiž nejdůležitější věc, a to podpora většinové společnosti. Kampaně „Jsme fér!“ měly opačný efekt. Díky nim se sympatie k LGBT ve společnosti výrazně snížily. Politický projekt „Manželství pro všechny“ tak postupně ztrácel podporu, což si politici nemohou dovolit ignorovat.

 

I díky tomu se budoucí vláda Koalice Spolu, STANu a Pirátů v nově vzniklé koaliční smlouvě nezavázala k prosazení tohoto zákona. Česká republika nyní čelí jiným, závažnějším krizím, které je potřeba řešit. Ať se již jedná o koronavirovou pandemii nebo energetickou krizi. Nová vládní koalice přislíbila úpravu právních podmínek pro registrované partnery. O jaké úpravy by se mělo přesně jednat se v koaliční smlouvě neuvádí. Mouhou to být témata týkajícíc se nároku na dědictví, ale také adopce dětí. Proto je stále důležité kroky nové vlády sledovat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *